sobota 12. července 2014

Vyšlehaný sen

 
Dnes ráno mě vytáhla z postele chuť na sladké...
 
Nebylo devět hodin ... sedm a ani šest, bylo pět ráno!!!
Tak jsem si říkala,
zvítězí moje lenost nebo mlsnost ?
Jéé, když jsem si představila meruňky, kterých mám plný košík,
už mě v posteli nic neudrželo...
Tak si dám jednu a půjdu spát...
Nakonec jich bylo pět a mrkla jsem na blog.
Nemrkla! Koukala jsem a prohlížela a četla a inspirovala se od Vás.
 

Když jsem viděla u Věrky na blogu Carolina Mia její koláč z Wachau,
ozvaly se moje chuťové pohárky znovu.
V hlavě mi bleskla myšlenka...
Udělám koláč z Wachau k snídani!!!
Péci tak časně ráno, to je na mě ale pořádný výkon, proto moje línější Já moc nejásalo.
Tak dobře, jde se na to.
Máslo - nemám ho dostatečné množství, včera jsem sice byla na nákupu, ale máslíčko jsem si nenapsala...
a smetanku jsem také nekupovala, budeme odjíždět a lednici chci vyprázdnit.
Ještě že se mám na co vymluvit.

Ale ten koláč bych si dala...
  
 
Vyndala jsem svůj sešit s recepty, v nouzi mě nikdy nezklamal.
Holka zlatá... ještě že jsi ve dvaceti byla takový nadšenec a zapisovala sis všechny
mámíno recepty.
Už mockrát slavily úspěch.
 

 
Tentokráte:
Šlehaná buchta - jo, tak ta mi vždycky chutnala, hlavně když jsem ujídala
vyšlehanou pěnu z vajec a cukru.
 

 
Budeme potřebovat:
5 vajec (váha vajec = váha cukru a váha mouky)
krupicový cukr
hladká mouka
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
5 lžic horké vody
 


Postup:
 (Váha vajec je skoro vždy 250g)
Do pěny vyšleháme 5 vajec a 250g cukru krupice, přidáme i vanilkový cukr.
(Pěna byla vždy výborná pochoutka pro všechny děti k lízání - ale jen málo, aby zbylo...)
Pak přidáme 250g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva a 5 lžic horké vody.
Opět šleháme.
Připravenou směsí naplníme formu vyloženou pečícím papírem.
Teď
vsypete nebo vyskládáte ovoce dle Vaší chuti.
Ovoce mírně zatlačte!
 Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. 
Délka pečení závisí na množství hmoty, výborným pomocníkem je mi vždy špejle.
 
Velice se hodí i rybíz.
Určitě znáte pod názvem bublanina...
 

 
A protože máme i borůvky, které holky poctivě natrhaly v lese,
tak jsem připravenou hmotu rozdělila na dva díly a jeden díl jsem upekla s meruňkami
a druhý díl s borůvkami.
 
Z borůvek jsem ještě připravila směs na ozdobu.
Mňam, tu pochoutku z rozdrcených borůvek snad známe úplně všichni.
A potom ty pusinky...
 
Na směs jsem použila trochu cukru a sladký bílý jogurt Activia.
 
 
Ta krustička, mňam...
 
Je to pochoutka a hlavně velice rychlá.
Ať Vám chutná.
 
Milé, všem Vám děkuji za četné návštěvy,
moc si toho vážím.
Jste mi obrovskou motivací.
 
Lidka

6 komentářů:

  1. Vy mi vsichni delate takove chute a u nas zadna merunka,rybiz atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ello, a ty nám...
      Jen když vidím ty fotky, hned bych chtěla na výlet. Přeji krásnou pohádkovou zimu. L.

      Vymazat
  2. Lidu, ty jsi nadsenec.delas mi tu velike chute...jen na peceni tu neni ta spravna mouka...mej se moc krasne..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, mouka bude...
      Teď si jen užívejte krásnou a dlouhou cestu za oceánem. Přeji mnoho nezapomenutelných zážitků. L.

      Vymazat
  3. Milá Lidko, no to je nádhera. Děkuji za nádherná slova ... jsem moc ráda, když mohu být inspirující, ale ty jsi to ještě povýšila...jsi kreativní ... +++body posílám do dálky. A s těmi recepty? To jsem se musela smát...mám to stejné jako ty. Mám ošumtělý blok který jsem si krasopisně vedla ve 20 letech. Ve 30 jsem do něho recepty vystřižené z Katky vlepovala a dnes? Dnes je tam ledabile vkládám a mám v nich tááákovýhle binec. :-) Krásné dny. Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. Věrko, děkuji za velikou pochvalu, moc mě to těší a vážím si toho.
    Recepty? Trefa do černého - ve dvaceti poctivé psaní, ve třiceti lepení a nyní jen vystřihnu a vložím... Krásné léto. L.

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za návštěvu a milé komentáře, které mi tu necháváte. I když někdy nestihnu odpovědět, všechny Vaše řádky si pozorně čtu a moc si jich vážím. Děkuji !