Od babičky Mařenky (mojí mami)
jsem dostala výborný recept na mazanec...
Musím ho zařadit do mé rodinné sbírky.
Mazanec:
370g hladké + 370g polohrubé mouky
1 balení droždí
150 g krupicového cukru
370ml mléka
1 vanilkový cukr
špetka soli
3 žloutky
1 vejce (na pomazání)
150g rozpuštěného másla
rozinky předem namočené v rumu
mandle
Z droždí, lžíce cukru a z části mléka připravíme kvásek
a necháme vzejít na teplém místě.
Prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, kvásek,
žloutky a rozpuštěné máslo. Vše uhněteme, pak necháme kynout asi 1 hodinu.
Pak do těsta vpichujeme rozinky i mandle, opět necháme kynout 1 hodinu.
Po vykynutí vytvarujeme bochánky a ještě necháme cca 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C
Bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem,
posypeme mandlemi a dáme péct.
Pečeme 5 - 10 minut na 200°C, pak asi 50 minut na 150°C.
Nechci zapomenout:
Když jsem byla malá, pamatuji si, že moje babička Máňa po určité době pečení bochánky přikrývala alobalem. To prý proto, aby se nepřipálily.
Na plechu většinou měla dva bochánky, někdy i tři a to se mi moc líbilo, protože bochánky byly pěkně malé.
Také nikdy nezapomenu na moje udivení, když jsem prvně ve svém životě viděla, jak propichuje bochánek špejlí...
![]() |
Požehnané Velikonoce vám přeji.
Take jsme ho pekly ale tady se z testa delaji jen male bochanky neco jako buchty a na kazdy se udela kriz.
OdpovědětVymazatEllo, právě jsi mi připomněla náš loňský rok, to jsme byli na statku v Újezdě nade Mží a dělali jsme také malé bochánky a na každý se dělal křížek. Byla to pěkná akce na krásném místě s pořádnou bandou dětí... Užívejte krásné dny. Lidka
OdpovědětVymazat