úterý 7. října 2014

Jen pět brambor...

 
a najedla  se celá naše rodina.
 
 
Je večer, venku je už skoro tma.
Nebo se mi to jen zdá?
Zatáhla jsem všechny závěsy, zapálila svíčky
a ve svých myšlenkách jsem se už definitivně rozloučila s babím létem.
Dnes večer mám dokonce pocit, že už pomalu přichází vánoce.
Všude je klid. Takové ticho u nás už dlouho nebylo.
Niki i Eli spí...
Prvně marodí spolu.
Chystala jsem pro ně sladké řezy, ale holky neměly chuť.
 Nakonec vše dopadlo jinak a upekla jsem bramborovou buchtu.
Dlouho jsem ji nedělala.
Ještě teď si vybavuju tu nedočkavost chuťových pohárků, až zkousnu první sousto.
 

K pití jsem udělala citrónový čaj.
Holkám jsem ještě připravila pár deci vody navíc.
Přeci jen potřebují kvalitnější pitný režim
a pít ze sklenic na víno,
to je hodně motivující.
 

 
Holky stále spí.
Ani nemáme v plánu je budit,
spánek je přeci nejlepší lék.
 
Nakonec jsme se navečeřeli jen ve dvou
a změna to byla příjemná.
 
Bramborová buchta se povedla,
přesně takovou dělávala máma do velkého pekáče
a s kyselou okurkou to byla ještě větší mňamka.
 

 
Bramborová buchta
 
Oloupeme 5 větších syrových brambor, nastrouháme,
bramborový škrob necháme odkapat. 
Svaříme půl litru mléka. Z části připravíme kvásek (kostka droždí + cukr).
Mléko, které zůstalo, přelijeme přes brambory.
Přidáme nakrájené uzené maso nebo salám podle chuti, 1 vejce, česnek, majoránku,
sůl, pepř, hrubou mouku a kvásek.
Těsto musí být husté jako na lívance.
Vše necháme kynout cca 45 minut,
pak pečeme na vymaštěném plechu při 200°C asi 45 minut.
 
 
Děkuji za vaše četné a milé návštěvy.
Krásný, barevný a pohodový podzim všem.
 
Lidka


8 komentářů:

  1. Ahoj Lidko, to vypadá na super dobrotu. Miluji brambory v jakékoliv podobě. Děkuji za tip a přeji krásný den. Renáta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renát, také přeji krásný den, děkuji za milý komentář. Lidka

      Vymazat
  2. Lidko, a mám ho. Přesně to je on, ten recept, který léta hledám a který mi, bohužel, maminka nestihla předat. Takhle nějak určitě dělala naši "drštičku" jak jsme jí říkavali a já ji milovala. Dělala ji na velký plech v tenoučké vrstvě aby se vypekla pěkně dokřupava. Jedli jsme ji ke koprové omáčce. Jen teda místo mouky určitě dávala namočenou krupici.
    Lidu, ještě jednou moc děkuji. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, při čtení řádků mi naskakovala husí kůže. Mám hrozně velkou radost. Ať chutná jako "drštička". Lidka

      Vymazat
    2. ani nevíš jak jsem natěšená až ji zkusím podle tebe a dám vědět.
      můžu se zeptat, jen tak přibližně, odkud pocházíš?

      Vymazat
    3. Určitě dej vědět, budu moc ráda.
      ... Plzeň je moje město... Hezký večer.

      Vymazat
  3. Liduško...to vypadá náramně.
    S tvým dovolením ji také vyzkouším.
    Ahoj Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, samozřejmě. Přeji dobrou chuť. Lidka

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za návštěvu a milé komentáře, které mi tu necháváte. I když někdy nestihnu odpovědět, všechny Vaše řádky si pozorně čtu a moc si jich vážím. Děkuji !