sobota 11. října 2014

Výtečná rychlovka z hrníčků


Tak přeci jen...


Po obědě taťka odvezl Niki na pohotovost.
S druhým marodem jsem zůstala doma
a v rychlosti jsem připravila na oblíbenou bábovku z oleje...

Chtěla jsem mít kompletně hotovo a uklizeno než přijedou.
Proto jsem formu na bábovku dnes nevyndala (přeci jen by se bábovka pekla déle),
 použila jsem jen obyčejnou formu na dort.



Mezi tím než si Eli navlékla korálky a nakrmila svoje miminko, na buchtu už bylo v troubě.
Pak už jsme si jen společně sedly na polštářky a pozorovaly
 zázraky za skleněnými dvířky naší trouby.

Jako malou holku mě fascinoval proces samotného pečení,
největší pastvou pro moje oči bylo pečení velikonoční nádivky. Pekly se alespoň tři pekáče.
U babi a dědy jsem vždycky seděla na bílé židličce u kamen a nespustila jsem z trouby oči.
Tu židličku tam má stále a kdykoliv k babi přijdu, sedím na ní třeba jen i chviličku.

A naše holky?
Ty jsou připravené u trouby vždycky, když peču.
Jsou natěšené hlavně na to teplíčko...



Troubu jsem si předehřála na 200°C,
po vložení formy jsem buchtu pekla při 180°C tentokrát jen 15 minut.
Přeci jen v dortové formě byla buchta oproti bábovce o dost nižší.


Hrníčková buchta z oleje
3 hrníčky hladké mouky
2 hrníčky cukru
1 hrníček oleje
1 a půl hrníčku mléka
1 vejce
1 kypřící prášek do pečiva


Postup
Všechny ingredience spojíme a hmotu rozdělíme na dvě části.
První část vlijeme do máslem vymazané formy vysypané polohrubou moukou.
Do druhé části přidáme 2 lžíce kakaa a spojíme, pak vlijeme do formy.
Světlou a tmavou hmotu promícháváme špejlí...
Tuto část si užíváme ze všeho nejvíc.
Do hmoty píšeme písmenka,
čísla nebo kreslíme jednoduché obrázky jedním tahem.


Tentokrát jsem do hmoty nepřidávala ořechy
ani nakrájenou čokoládu.
Jen jsem na vrch buchty položila šablonu na zdobení
a posypala moučkovým cukrem.


Buchta je měkoučká a klidně sníte pořádný kus bez napití.
Moje mami tento recept používala ze všech receptů na bábovky nejčastěji.
Ani se jí nedivím.
Když zkusíte množství receptů a ten jeden je prostě NEJ
a rodina si ho žádá,
tak proč ho měnit.


Když jsme jezdívali na víkendové návštěvy po příbuzných,
k čaji jsme často dostávali bábovku.
Už jen když jsem viděla bábovku, těšila jsem se na tu dobrotu.
Jenže každá hospodyňka má svůj recept, který je nej...
Pro mě bude navždy bábovka mojí mami tou nejlepší!
V mámíno receptech pod názvem  - buchta z oleje...


Přeji dobrou chuť i vám, pokud ji zkusíte.
Myslím, že vás recept nezklame, 
i když ten nejlepší je určitě od vaší maminky.

Užívejte si krásy podzimu a opatrujte se.

Lidka



3 komentáře:

  1. Taky mám nejradši hrníčkové recepty:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Liduško, bábovka vypadá báječně. Taky mám ráda takové ty mokřejší bábovky :-). Krásný sed

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za milé návštěvy i komentíky.
    Škoda, že vám nemůžu nabídnout.
    Krásné dny vám všem. L.

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za návštěvu a milé komentáře, které mi tu necháváte. I když někdy nestihnu odpovědět, všechny Vaše řádky si pozorně čtu a moc si jich vážím. Děkuji !