sobota 15. listopadu 2014

Uděláme si k obědu paellu?


Když jsem ochutnala svou první paellu /paeju/ psal se rok 1996,
už tenkrát mě nadchla. Bylo to v oblasti Valencie.
Nic tak výtečného jsem v té době nejedla, není divu.
Tato oblast je paellou přímo vyhlášená a obyvatelé Valencie ji považují za jeden ze svých symbolů.
Paella na valenciánský způsob (paella valenciana) obsahuje zeleninu, maso králičí, kuřecí či kachní,
hlemýždě, fazole a koření. Důležitou přísadou je šafrán a olivový olej. Setkáte se i s paellou s mořskými plody, které nahrazují maso a hlemýždě.
Paella mix je už podle názvu libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí.
Tato varianta je nejběžnější pro domácí přípravu, ale i pro restaurace ve vnitrozemí, které paellu nabízejí.


Na přípravu paelly  jsem si dlouho netroufla.
Ale jde jen o první, druhý... pokus, vlastně to nic není.

Budeme potřebovat:
1cibuli, 2 stroužky česneku, 2rajčata, 1žlutou papriku, 1 zelenou papriku,
 šunkový bujón (Masox),olivový olej, koření - směs na paellu, sladkou papriku, sůl,
 slávky jedlé (černé - velké), kalamáry (sépii - krájíme na proužky), langusty (nevyloupané velké krevety)
2 hrnky rýže Basmati
4 hrnky vody
olivy

Postup:
Připravíme si největší pánev, kterou doma najdeme.
Nakrájíme do ní cibuli, česnek, rajčata, papriky. Vše prolijeme olivovým olejem, ještě přidáme bujón a vše dusíme.
V hrnci si zatím připravíme slávky. Předem je očistíme, propláchneme vodou a ve vodě vaříme tak dlouho, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak scedíme. Pokud nebudete mít maso na některých půlkách, jednoduše je vyhoďte.

Připravíme kalamáry a langusty, které probereme a propláchneme ve vodě.


 Pokud máme vše v pánvi produšené, přidáme kalamáry, sladkou papriku, sůl, kořenící směs na paellu a mícháme. Když jsou kalamáry změklé, přidáme 2 hrnky rýže a 4 hrnky vody.
Vaříme cca 15 - 20 minut a zároveň promícháváme, pět minut před koncem přidáme uvařené slávky a langusty. Když je rýže dostatečně měkká, vypneme, přidáme olivy a necháme cca 10 minut dojít v zakryté pánvi.









Možná si budete chtít do receptu přidat vepřové či drůbeží maso...

Pozor na míchání mořských plodů s masem, protože pak chutná i kuřecí nebo jakékoliv jiné maso jako ryba.


Užijte si skvělý víkend.
Máme o jeden den navíc, tak ať za to stojí.

Lidka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc Vám všem děkuji za návštěvu a milé komentáře, které mi tu necháváte. I když někdy nestihnu odpovědět, všechny Vaše řádky si pozorně čtu a moc si jich vážím. Děkuji !