úterý 23. června 2015

Křehká pizza

 
- tentokrát s kysaným zelím, jablky a rajčaty.
 
Pravda, trochu zvláštní kombinace, ale nemůžu si pomoci, 
 patří mezi naše oblíbené.
 
A pokud rády v kuchyni experimentujete nebo
děláte něco navíc i pro stimulaci svého mozku, určitě ji zkuste.
 
Nová chuť, nezvyklá vůně jídla a dosud nepoznaná konzistence nutí mozek k práci -
dešifruje a zapamatovává si informace, které dosud neznal.
Když je náš mozek pravidelně využíván, zůstává bdělý a výkonný.
 
A tak vsaďme na kartu rozmanité stravy!
 
 
Co budeme potřebovat?
 
Těsto:
200 g tvarohu
6 lžic mléka
1 vejce
6 lžic oleje
sůl
400g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
 
Na těsto:
500g rajčat
2 jablka
500g kysaného zelí (šťávu důkladně vymačkejte)
pepř
150g nastrouhaného sýra
oregano
můžete přidat i petrželku
 

Postup:
Smísíme tvaroh, mléko, vejce, 6 lžic oleje a 1/2 lžičky soli.
Přidáme mouku s kypřícím práškem.
Vyválíme a vložíme na plech.
Troubu rozpálíme na 200°C.
Spaříme a oloupeme rajčata, nakrájíme na kolečka. Očištěná jablíčka nakrájíme na plátky.
Zelí zbavíme šťávy a pokrájíme na menší části.
 
Na těsto postupně rozložíme zelí, rajčata a jablka.
Osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
Navrch posypeme sušené oregano a pizzu dáme péct.
Asi po 30 minutách je pizza hotová.
Na závěr ji posypeme čerstvou nasekanou petrželkou.



Dobrou chuť...
 
Já jdu ještě  honem vyndat z trouby malé bábovičky,
aby si je Eli mohla vzít zítra ráno pro všechny kamarády a paní učitelky do školky.
 Mají raut na zahradě a velké loučení...
Nedávno se učila chodit a najednou z ní bude školačka.
Tolik ten čas letí...
 
Užijte si každou minutu!
 
Lidka
 
 


2 komentáře:

  1. Lidko, to je tak zajímavý recept, že ho asi vyzkouším. díky za typ a měj se pěkně Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Ivano, ať chutná! Přeji krásné dny. Lidka

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za návštěvu a milé komentáře, které mi tu necháváte. I když někdy nestihnu odpovědět, všechny Vaše řádky si pozorně čtu a moc si jich vážím. Děkuji !