Nějak se mi v kuchyni nahromadily nejrůznější houstičky,
toustové chleby, rohlíky a s tím i plno drobečků...
Vzpomněla jsem si na pohádku O Zlatovlásce a na Jiříkova slova:
"Kdyby tu tak byli moji mravenečkové..."
Že bych chtěla mít mravence v kuchyni? To určitě ne,
ale po tom, co jsme při dnešní procházce lesem objevili dvě veliká mraveniště,
se mým nápadům ani nedivím.
Babička i moje mami mne svým vzorem vždycky učily,
že správná hospodyňka jen tak nic zbytečně nevyhodí...
Musím uznat, že často vzpomínám a o to větší radost mám,
když se mi ze zdánlivě obyčejného, troufám si říci, podaří něco neobyčejného.
Udělali jsme si výbornou semlbábu, slovo pochází z německého semmel - houska, žemle,
tedy hezky česky zemlbába nebo žemlovka.
Jablka jsme vůbec nepoužili,
ale i tak jsme udělali dva druhy žemlovky.
Do první zapékací mísy jsme vkládali zavařované meruňky
a do druhé mísy jsme poskládali zavařované švestky.
Připravili jsme si:
tousty, mléko, 4 vejce, tvaroh s vanilkovou příchutí, vanilkový cukr,
1 kompot se švestkami a 1 kompot s meruňkami,
máslo
(můžete přidat rozinky nemočené v troše rumu a ořechy)
Postup:
Zapékací mísy jsme vymazali máslem.
Na dno jsme poskládali tousty, které jsme předem namočili v mléce se žloutky.
Pak jsme přidali meruňky.
Na meruňky jsme rozetřeli tvaroh s vanilkovou příchutí.
Poté opět opakujeme postup - tousty - meruňky - tvaroh - tousty.
Poslední vrstvu toustů zakryjeme sněhem z bílků.
Do druhé mísy jsme místo meruněk dali švestky.
Pečeno na 180°C asi 15 minut.
Posypali jsme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí.
http://fersluliving.blogspot.cz/2014/09/extrakt-z-vanilkovych-lusku.html
Pokud jste ještě nezkusili meruňky v žemlovce,
a pokud vám chutnají,
určitě zkuste...
Přeji dobrou chuť.
Lidka
Milá Lidko děkuji za super typ - s meruňkami, musím vyzkoušet i za osvětlení výrazu žemlovka. Vypadá to víc než skvěle...Krásné dny...slaďoučké dny...Věrka
OdpovědětVymazatVěrko, i Tobě krásné dny. Lidka
VymazatJéé, žemlovku jsem neměla ani nepamatuju. Ty tvoje vypadá báječně a líbí se mi, že není tradiční s jabkama :-D. Musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazatMěj se krásně, Renáta
Renát, tak ať vám chutná...
VymazatKrásné dny plné barevných krás, které umí jen příroda. Lidka
Lidko, žemlovka vypadá báječně. Můj manžel taky miluje tu se švestkama, takže s jablíčkama děláme málokdy. A s meruňkama zas mám ráda rýžový nákyp
OdpovědětVymazatkrásný den Majka
Majko, nákyp jsem jedla snad naposledy na základní škole a tenkrát mi nechutnal, ale tak jako se mění člověk, mění se i chutě... Jen co jsem si přečetla slovo nákyp, dostala jsem strašnou chuť... Myslím, že ho brzy udělám. Krásné dny. Lidka
OdpovědětVymazat