Od babičky Mařenky (mojí mami)
jsem dostala výborný recept na mazanec...
Musím ho zařadit do mé rodinné sbírky.
Mazanec:
370g hladké + 370g polohrubé mouky
1 balení droždí
150 g krupicového cukru
370ml mléka
1 vanilkový cukr
špetka soli
3 žloutky
1 vejce (na pomazání)
150g rozpuštěného másla
rozinky předem namočené v rumu
mandle
Z droždí, lžíce cukru a z části mléka připravíme kvásek
a necháme vzejít na teplém místě.
Prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, kvásek,
žloutky a rozpuštěné máslo. Vše uhněteme, pak necháme kynout asi 1 hodinu.
Pak do těsta vpichujeme rozinky i mandle, opět necháme kynout 1 hodinu.
Po vykynutí vytvarujeme bochánky a ještě necháme cca 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C
Bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem,
posypeme mandlemi a dáme péct.
Pečeme 5 - 10 minut na 200°C, pak asi 50 minut na 150°C.
Nechci zapomenout:
Když jsem byla malá, pamatuji si, že moje babička Máňa po určité době pečení bochánky přikrývala alobalem. To prý proto, aby se nepřipálily.
Na plechu většinou měla dva bochánky, někdy i tři a to se mi moc líbilo, protože bochánky byly pěkně malé.
Také nikdy nezapomenu na moje udivení, když jsem prvně ve svém životě viděla, jak propichuje bochánek špejlí...
Požehnané Velikonoce vám přeji.
Take jsme ho pekly ale tady se z testa delaji jen male bochanky neco jako buchty a na kazdy se udela kriz.
OdpovědětVymazatEllo, právě jsi mi připomněla náš loňský rok, to jsme byli na statku v Újezdě nade Mží a dělali jsme také malé bochánky a na každý se dělal křížek. Byla to pěkná akce na krásném místě s pořádnou bandou dětí... Užívejte krásné dny. Lidka
OdpovědětVymazat